facebook   twitter

pontika

viapontika

Д-р Вера Семерджиева-Каршакова: Ехографията е задължителна при кардиологичен преглед
10 Декември, 2017

„Млад човек, който има има повторяема болка в гърдите, която се проявява през определени интервали от време, отива на преглед в частен кабинет на кардиолог. Кардиограмата е абсолютно нормална, пациентът изглежда здрав от физикалния оглед, кръвното му е нормално, но кардиологът, който има много добър ехограф, вижда, че става въпрос за дисекация на аортата. Изпратен в кардиохирургичната болница на Бургас „Аджибадем Сити Клиник” в рамките на три часа той е опериран и животът му е спасен, като до ден днешен човекът си е жив и работоспособен”– разказва кардиологът от отделението по кардиохирургия в болницата д-р Вера Семерджиева-Каршакова.
image
„Ехокардиографията е част от прегледа при един кардиолог и е абсолютно задължителна за всеки един пациент, който има оплаквания, свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Тя е златен стандарт за дисекация на аортата, вродени малформации, сърдечните пороци, белодробния излив.
„Без този метод прегледът е половинчат, ехокардиографското изследване дава най- точна представа за структурата и функциите на сърцето-подчертава д-р Семерджиева-Каршакова.

В начина на мислене на лекаря настана революция, когато ехографите се превърнаха от нещо скъпо и трудно достъпно, за което се чакат часове и се прави от един единствен лекар в определена болница, в нещо, което е достъпно и присъства във всеки кардиологичен кабинет - казва специалистът. Мога да сравня навлизането масово на ехографията като диагностичен метод в лекарската практика с откриването на слушалката от Лаенек преди 200 години.

Ехографията, макар и субективен метод, който зависи от опитността на лекаря, от остротата на зрението, цветоусещането, от неговото мислене, дава един много бърз ориентир. Показва как работи сърцето като орган, дали има някакъв проблем, какво е състоянието на клапите, как върви лечението, когато е започнато.

Може бързо да те насочи дали пациентът има прояви на сърдечна недостатъчност, преди той да е почуствал оплаквания и да е казал, че се задушава. Преди още да е направена коронарографията, кой точно съд е страдащият, защото когато има стеснение или запушване в него, определен участък от сърцето не се храни добре и с ехографа кардиологът вижда как този сегмент от сърдечния мускул работи по-слабо и по-бавно, не се движи или се движи в неправилна посока и останалите участъци на сърцето се опитват да компенсират това. Тоест могат да се доловят много фини разлики.

Същевременно е евтин начин на изследване, няма инвазивност- не се прониква в тялото на пациента, не е болезнен, не вреди, може да се прави многократно. Лесно транспордабилен-има вече апарати, колкото лаптоп, а в Щатите ползват вече приложение за айфон. Тази машина е незаменима в операционната, повечето кардиохирургични операции се правят с нейна подкрепа.
Комплексната оценка за състоянието на един пациент зависи от съвкупността от много изследвания - коронарография/ инвазивните методики/, ехография, електрокардиограма, функционални стрес тестове. Но най-голямата полза от ехографа е в нашето ежедневие, при първата ни среща с пациента- подчертава д-р Семерджиева-Каршакова. Когато нямаш никакви данни, ехографът ти дава бързо възможността да се ориентираш правилно, дали задухът е е от сърдечен, белодробен или психосоматичен произход. Затова смело мога да кажа, че това е нашето ново революционно оръжие.

Категория: медицина

Доктор Мартина Ралева: При лекуван навреме ендокардит са достатъчни само антибиотици
1 Декември, 2017

imageЕндокардитът е възпаление на вътрешната обвивка на сърцето. Заболяването може да протече различно – както по продължителност, така и в зависимост от настъпилите усложнения, като най-опасната последица е увреждането на клапите на сърцето - казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас.

Ендокардитът се проявява като ревматичен или инфекциозен. При ревматичния ендокардит температурата може да бъде незначителна, болният да се чувствува сравнително добре и да не се забелязват никакви болестни смущения. Времетраенето на неговото протичане е обикновено няколко месеца. Леките форми на ендокардит могат да отшумят и за седмици.
Понякога ендокардитът протича със субфебрилна / постоянно повишена до 38 градуса / температура и незначителни клинични симптоми.

Инфекциозният ендокардит в повечето случаи се получава от стафилококова инфекция. Заразата може да проникне в организма при зъболекарски или медицински процедури. Инфектирането на сърцето е пряко зависимо от нивото на устната хигиена, затова тя трябва да се спазва. Ендокардит може да се причини от бактериите, които се намират в устата и горните дихателни пътища.
Рискови са също така възпалителни заболявания на червата или чревни нарушения.

При незначително възпаление увредената тъкан се възстановява напълно и сърцето работи нормално. А ако и лечението е адекватно, пациентът има 90% шанс за постигане на пълно възстановяване, подчертава д-р Ралева.

Лечение с антибиотици в повечето случаи е напълно достатъчно. Пациентите обикновено могат да се приберат вкъщи, веднага след като температурата им се върне в нормалните граници. Антибиотичното лечение продължава още известно време и може да се спре само след контролен преглед и указание на лекар.

При ненавременно лечение рисковете за усложнения са много по-големи, предупреждава кардиологът. Има случаи, при които измененията и особено язвените разрушения в клапите така изменят строежа им, че пълното им възстановяване е невъзможно. В процеса на възстановяване се развива фиброзна тъкан, като при зарастването клапите не могат да запазят първоначалния си строеж и се деформират.
Пациентът може да получи сърдечна недостатъчност или аритмия. Много голяма е опасността инфекцията да плъзне по цялото тяло, да увреди жизнено важни органи, да предизвика застрашаващи живота абцеси.

В по-тежките случаи се налага хирургическа интервенция. Оперативното лечение се прилага, ако клапите са необратимо деформирани или пък болният не се повлиява от медикаментозно лечение.

Пациенти с предишно сърдечно заболяване са най-застрашени от ендокардит. В рисковата група влизат хора с прекарана сърдечна операция, имат поставен пейсмейкър, боледували са от ревматизъм, който е увредил сърдечната клапа.
Предразположени са пациенти с бактериални заболявания като менингит или пневмония, диабетици, онкоболни след химиотерапия, носители на ХИВ-вирус.

Това е изключително сериозно заболяване, което инвалидизира все повече хора. Колкото по-рано бъде открито то, толкова прогнозата е по-добра. Не подценявайте симптомите и не се самолекувайте, апелира д-р Ралева.

Категория: медицина

Аджибадем Сити Клиник Бургас продължава кампанията за превенция и лечение на артериалните заболявания
1 Декември, 2017

Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас продължава до края на ноември кампанията за превенция и лечение на артериалните заболявания.
image
Кампанията е насочена към диабетици, хора с високо кръвно налягане, пушачи и фамилно обременени, които са основната група с предразположение към съдови болести.

Профилактичните прегледи ще се извършват с Доплер ехограф, който дава категоричен резултат при диагностика на артериалните заболявания. Желаещите да се изследват с висококачествения метод в рамките на кампанията могат за 25 лева при редовна цена 50 да направят изследването.Часовете се записват на телефон: 056 893 860.

Завеждащ кабинета по ангиология е д-р Насратуллах Мобаракшах, ангиолог, кардиолог и специалист вътрешни болести.

Атеросклерозата е свързана с промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, което ги прави неспособни да осъществяват нормално функциите си. Развитието на атеросклерозата е бавен процес, който продължава с години.

В 40 % от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт, а и при 20 % - внезапната сърдечна смърт.

При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, нарушена координация, залитане и депресия. Острата форма е мозъчният удар или инсулт.

Засягането на периферните артерии на долния крайник води до развитието на периферна артериална недостатъчност
Голяма част от хората получават инфаркт ,а за жалост се стига и до внезапна сърдечна смърт или инсулт в състояние на „пълно здраве”. Затова всички лица с повишен риск за атеросклероза трябва да се отнасят сериозно и да правят редовни профилактични прегледи.

България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Особено тревожен е фактът, че през последните години се засягат все по-млади индивиди.

Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас има пълния капацитет за правилно диагностициране и лечение на артериални заболявания. С настоящата кампания лечебното заведение има амбицията да профилактира повече застрашени от съдови болести пациенти и да сведе риска от усложнения до минимум.

Категория: медицина

Три животозастрашавящи разкъсвания на аортата оперираха в Аджибадем Сити Клиник Бургас
15 Ноември, 2017

Д-р Тодор Якимов и д-р Андрей Неутов са автори на трите високорискови интервенции, завършил с успех
image
През последната седмица в специализираната кардиохирургична болница Аджибадем Сити Клиник Бургас трима пациенти бяха оперирани от дисекация на аортата, като всичките са сравнително млади хора, малко над шестдесетте. И тримата се възстановяват добре и ще бъдат изписани 7 дни след операцията.

„Руптурата или разкъсването на аортата е характерна с остра, раздираща болка в гърдите. Симптоматиката включва още задух, недостиг на въздух, изпотяване,повръщане и други. Ключови при тази спешна диагноза с директна опастност за живота е бързата диагностика и спешната кардиохирургична операция“- казват д-р Тодор Якимов, завеждащ отделението по кардиохирургия в специализираната болница и кардиохирургът д-р Андрей Неутов, чиито екипи извършиха операциите.

«Дисекацията на аортата е едно от най- сериозните усложнения на високото артериално налягане. Не можеш да поддържаш високо кръвно и да се надяваш, че всичко със здравето ти ще е наред»- предупреждават кардиохирурзите.
Те алармират, че заболяването се подмладява и призовават пациенти с подобна симптоматика да не се бавят, а да търсят ефективна и адекватна специализирана помощ.

Поддържането на нормално кръвно налягане е задължително, за да се избегнат фатални промени в кръвоносните съдове и органите на тялото. Аортата е най- големият кръвоносен съд в тялото ни, който излиза от сърцето, разклонява се и по него тече кръвта, която захранва целия организъм. Дисекацията представлява разслояване на стената на този съд. Повишеното кръвно налягане оказва постоянен натиск върху аортата и предизвиква слабост на стената на съда.

Започнало веднъж, разслояването продължава много бързо към всички клонове на аортата. Вследствие на намаленото кръвоснабдяване достъпът на кислород до жизненоважни органи и тъкани в организма става силно ограничен и това ги уврежда. Биват засегнати бъбреци, мозък, крайници, черва- те спират да работят и се получава полиорганна недостатъчност и шок.

Тази хирургия е сред най-рисковите интервенции изобщо, тъй като при нея интраоперативната и постоперативната смъртност в световен мащаб се измерва в диапазона 50-60%.

Пациентите с артериалана хипертония следва да се проследяват при кардиолог регулярно, за да бъдат установявани усложнения на артериалните промени в резултат на високо кръвно налягане и други рискови фактори-апелират кардиохирурзи и кардиолози от сърдечно-съдовия център.

Аджибадем Сити Клиник Бургас е единствената в Югоизточна България, в която се извършва пълния обем сърдечна хирургия за възрастни и отговаря на световните стандарти за предоставяне на медицинска помощ в планов, неотложен и спешен порядък.

Категория: медицина

Диабетиците в Бургас могат да разчитат на комплексно и качествено лечение в Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница
15 Ноември, 2017

Обезпечени са консултации по НЗОК с ендокринолози и кардиолози след предварително записване
image
Пациенти в диабет в Бургас могат да разчитат на комплексно и качествено лечение в Аджибадем Сити Клиник в планов и спешен порядък. Целта е максимално рано да бъда обхванати и адекватно лекувани възможните усложнения на диабета, които в преобладаващата си част увреждат сърдечно-съдовата система. Ето защо са обезпечени консултации по НЗОК с водещ ендокринолог след предварително записване на тел: 0895 58 49 83.

Над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от диабет тип 1 и тип 2, като при 25% от пациентите диабетът се открива, когато вече имат усложнения. Това сочат данните на Международната диабетна федерация. „Диабетът е причина за висока смъртност и инвалидизация на хората в активна възраст. Установено и контролирано адекватно, качеството на живот на болните може да бъде съхранено, а тежките усложнения – избегнати“, категорична е д-р Цветанка Мекенян – ендокринолог в медицинския център на Кардиохирургична болница Бургас.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за развитие и влошаване, както на диабета, така и на сърдечно съдовите заболявания. Статистиката сочи, че 60% от хората с диабет са хипертоници. Увреждането на кръвоносните съдове вследствие на повишено артериално налягане причинява сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, като при пациентите с диабет често първите сигнали за увреда протичат или скрито, или с нетипични симптоми.

Наличието на диабет провокира втвърдяване на артериите и натрупване на плаки по стените им. Атеросклерозата е прогресиращо заболяване, което при диабетиците повишава риска от развитие на исхемична болест на сърцето, която трайно го уврежда.

За да бъдат предотвратени най-тежките усложнения от диабета, наличието на нормално кръвно налягане е толкова важно за управлението на болестта, колкото и добрият контрол на кръвната захар. Едновременно им проследяване, контрол и лечение води до много по-добри резултати, отчитат лекарите от специализираната кардиохирургична болница.

Сътрудничеството между ендокринолози и кардиолози при лечението на пациенти с диабет е много важно и дори задължително, за да може всеки пациент да получи необходимата специализирана помощ навреме и в пълен обем. Амбициозната задача на целия екип е да бъде обезпечена качествената вторична профилактика на тези болни.

Това е причината към медицинския център на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас да е разкрит кабинет по ендокринология, в който по здравна каса консултира д-р Цветанка Мекенян. За комплексна оценка и добър контрол на диабета пациентите могат да вземат направления от личния си лекар за прегледи при ендокринолог и кардиолог и планират своето посещение всеки работен ден на тел. 0895584983.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2020. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD