facebook   twitter

pontika

viapontika

Прегледи за преживели инфаркт пациенти в Аджибадем Сити Клиник Бургас
15 Ноември, 2017

Атеросклерозата е системно заболяване и съвременното ендоваскуларно лечение има възможност само да контролира болестта, да спре развитието й, да елиминира симптомите, за да удължи живота на пациента. Несериозно е да се мисли, че с поставянето на един или няколко стента болестта си е отишла - казва д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог, завеждащ отделението по кардиология в Аджибадем Сити Клиник Бургас.
image
Повторният инфаркт, за съжаление не е изолиран случай-предупреждава д-р Гогов. Затова кардиоболницата започва кампания за прегледи за пациенти, преживели инфаркт преди повече от една година.

На телефона на болницата056 893 860 можете да запишете час за функционален преглед, който включва електрокардиограма и стрес тест на промоционалната цена от 30 лева.

След поставянето на стент безплатните контролни прегледи са в рамките на един месец. Но състоянието на пациента трябва да се следи и след това, защото оздравителните мерки се спазват цял живот.

Развитието на атеросклерозата зависи от наследствеността и рисковите фактори. Те са повишено артериално налягане, високо ниво на холестерол и захар в кръвта, наднормено тегло, тютюнопушене.

Коварството на тази болест е, че тя може да се прояви внезапно: дори от една малка атеросклеротична плака може да се образува тромб, който да запуши артериите, подхранващи сърцето или мозъка и да стане причина за инфаркт или инсулт.

Не можем да променим своята генетична предразположеност, но от нас зависи да отслабим действието на другите рискови фактори- подчертава д-р Гогов. Аартериалната хипертония, повишеното ниво на холестерол, затлъстяването, захарният диабет, се поддават на лечение. Всеки може да прояви воля и да се откаже от вредните навици като пушенето и заседналия начин на живот.

Пациентите, преживели инфаркт трябва да знаят, че могат да се възстановят напълно и да водят отново пълноценен живот. За целта обаче е необходима цялостна "пренастройка" на предишното битие, което най-често се оказва причината за животозастрашаващия инцидент.
А профилактичните прегледи и контролирането на кръвно налягане, тегло, холестерол, кръвна захар и физическата активност са определящи за нормалния начин на живот след преживян инфаркт.

Категория: медицина

Диагнозата „тумор на сърцето” изисква операция по спешност
14 Ноември, 2017

„Тумор на сърцето” е стряскащата диагноза, която чува 53 годишната А. Ф. от Бургас при консултация с кардиолог в специализираната кардиохирургична болница Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Учителката по химия отдавна не се чувства добре, вдига високо кръвно, нуждае се от все повече почивка , за да се възстанови след всеки работен ден. Това неразположение тя отдава на напрежението и стреса в професията.
Когато за трети път в рамките на месец идва Бърза помощ, заради поредната хипертонична криза, идва решението за преглед при специалист.
„Кардиологът д-р Ралев ме прегледа и извика кардиохирурзите от болницата за консултация. Обърна се към мен и ми каза, че имам нужда само от едни чехли, а към мъжа ми, който ме придружаваше, да намери четирима кръводарители за операцията ми.”
Причината за тази бързина е откритият тумор на сърцето на пациентката.
„Миксомът е вид първичен доброкачествен тумор на сърцето. При откриването му пациентът трябва да бъде опериран по спешност. Всяко забавяне увеличава риска от емболизиране на различни артерии, което води до фаталните инсулт, инфаркт и други остри нарушения на кръвоснабдяването”- обяснява завеждащият отделението по кардиохирургия в специализираната болница Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Тодор Якимов.
След консултация с кардиохирурзите, пациентката е оперирана личнно от д-р Якимов и неговия екип. Часовете до интервенцията близки и роднини на А.Ф. прекарват в четене на информация за доктора и отзиви на пациенти в Интернет и в сайта на болницата, а прочетеното ги успокоява и вдъхва доверие.
image„Оплакванията, които пациентката А.Ф. има в продължение на две години, както разбрахме в последствие от снетата амнеза, често могат да бъдат объркани с умора и изтощение”- казва д-р Якимов.
„Трябва да се знае, че е изключително трудно да бъде поставeна диагнозата при преглед само със слушалка. Оплакванията често са неспецифични, а електрокардиограмата може да бъде абсолютно нормална”- казва той.
„Общопрактикуващите лекари трябва да са достатъчно внимателни при нетипични оплаквания като обща слабост, задух, отоци, анемия и да насочват пациентите към кардиолог. Ехографското изследване е водещо за диагнозата. Скенер е необходим за уточняване на оперативната тактика на хирурга. Окончателното потвърждение на диагнозата дава хистопатологичното изследване на отстранения тумор. Добрият резултат зависи от приноса на всеки един от тези лекари, както и на колаборацията между тях” - подчертава д-р Якимов.
Пациетката се е възстановила бързо и три месеца след операцията не спира да благодари на лекарите от специализираната болница и лично на кардиохирурга д-р Тодор Якимов и неговия екип за бързата реакция при спасяването на живота и, както и за грижите, вниманието и подкрепата.
„Искам да изкажа задоволството си от факта, че се оперирах в Бургас, заобиколена от близки и приятели, които ми даваха непрестанно морална подкрепа. Да благодаря и на психолога на болницата,който ми вдъхна кураж и вяра в щастливия изход.
Тъй като мнозина ме питаха защо не се оперирах в София, искам да подчертая, че лекарите в Аджибадем Сити Клиник са специалисти, рабоотили години наред в най-добрите български кардиоболници. От 6 години те са в нашия град и аз съм щастлива, че съдбата ме срещна с тях в толкова тежък и важен за мен момент”-казва пациентката.

Категория: медицина

29 септември - Световен ден на сърцето
14 Ноември, 2017

Сърцето - този най-важен орган на човешкото тяло, има своя Световен ден - 29 септември, а девизът „Обичам сърцето си” е запазена марка на единствената болница по кардиохирургия и кардиология в Югоизточна България, Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Грижата за собственото здраве и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания е една от важните стратегии, които следват специалистите от специализираната болница, затова голяма част от техните усилия е насочена към превенцията на заболяванията и възпитаването на хората да поемат сами инициатива за своето здраве.
image
Профилактиката е един от белезите на модерното и развито общество. Когато едно сърдечно заболяване се хване в ранен стадий, прогнозата за пациента е оптимистична. Все повече хора, включително и много млади, биват покосявани от инфаркт или умират, докато потърсят помощ, много от тях се инвалидизират за цял живот, само защото не разпознават симптомите на инфаркта.

Първа крачка да намалите риска от сърдечно заболяване е да знаете и следите „своите числа“- това е слогънът на тазгодишната кампания на Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF) по повод 29 септември- Международния ден на сърцето.
А под числа кардиолозите разбират да сте наясно и да следите да са в норма показателите /числата/ на артериалното налягане, холестерола, кръвната захар и теглото.

„Иска се съвсем малко усилие, особено ако има наследствена обремененост в рода ви, да предотвратите последствията от едно сърдечно съдово заболяване. Спокойствието, избягването на стреса, положителните мисли, движението и спорта, здравословното хранене, са инвестиция във вашето бъдеще. С внимателни промени в начина ви на живот, можете дори да спрете или да обърнете процеса на напредване на атеросклерозата „- съветват кардиолози, диетолози и инструктори по фитнес.

Нездравословното хранене, заседналият начин на живот и затлъстяването, както и тютюнопушенето са сред основните причини за сърдечно-съдовите заболявания. Ако имате такива проблеми, не отлагайте промяната, започнете от днес- съветват специалистите от бургаската специализирана болница.

От две години бургаската кардио болница е част от голямото семейство на медицинския холдинг „ Аджибадем Сити Клиник“. Това разшири хоризонта на екипа като възможности и обмен на специалисти, затвърди убеждението на пациентите, че това е мястото в Бургас, където се прави медицина на световно ниво.

Категория: медицина

Ендокринолог се присъедини към екипа на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас
14 Ноември, 2017

Д-р Цветанка Мекенян ще преглежда по 10 часа всяка седмица
image
В медицинския център на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас вече ще преглежда специалист по ендокринология. Това е д-р Цветанка Мекенян, която ще консултира пациенти по 10 часа всяка седмица.
Д-р Мекенян е завършила медицина през 2006 г. в МУ- Плевен. Началото на кариерата й е в Спешното отделение на Бургаската болница. Тогава решава, че ще специализира Ендокринология. Защитава специалността си през 2009 г.
„Около половин милион българи страдат от диабет, като недостатъчният и неподходящ контрол на това социално значимо заболяване дори може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайник, дори преждевременна смърт“, алармира д-р Мекенян.
Важно е да се знае, че всеки човек с диабет е с висок или много висок съречно-съдов риск, допълва специалистът. Затова при наличие на показания трябва да се премине към качествена диагностика – консултация с кардиолог и последващи изследвания като коронарография, ангиография или компютърна томография по преценка на специалиста“, споделя тя.
Като препоръка към пациентите, д-р Мекенян подчертава, че добрият контрол на рисковите фактори се постига в партньорството между лекар и пациент. „Медицинита е екипна работа“ - казва д-р Мекенян, защото първоначално пациентите с диабет са контингент на ендокринолозите, но когато настъпят усложненията и болеста напредва, се намесват и кардиолозите.
Тя е уверена, че добрата колоборация между ендокринолози и кардиолози при лечението на пациенти с диабет е много важно и дори задължително. Сътрудничеството между тези специалисти трябва да бъде непрекъснато, за да получи всеки пациент необходимата специализирана помощ навреме и в пълен обем.

Часовете за д-р Мекенян се записват в Аджибадем Сити Клиник Бургас Медицински център на тел.0895 58 49 83, всеки работен ден.

Категория: медицина

Доктор Тодорка Милушева: Не бъркайте инфаркта с настинка
14 Ноември, 2017

Предстои есенният сезон, а през него нараства сърдечносъдовата смъртност. Установено е, че понижаването на температурата с 10 градуса, повишава рискът от инфаркт със 7 %.
image
През лятото, поради високите температури, кръвоносните съдове се разширяват. Това обуславя по-ниското артериално налягане при хипертониците, което е основна причина да се отчете 10% спад на сърдечните инфаркти.
При ниски външни температури се получава спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква повишаването на стойностите на кръвното налягане при пациенти с хипертония и исхемична болест на сърцето- казва д-р Тодорка Милушева от Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Най-честите симптоми са болка в гърдите на широка площ, стягане зад гръдната кост с ирадиация към долната челюст, задух, суха кашлица. На мнозина от пациентите не им минава през ум да се консултират с кардиолог, защото оплакванията според тях са в графа „настинка”.
А вниманието на пациента трябва да се насочи към сърдечен проблем, особено ако гореспоменатата симптоматика се проявява при излизане от топло на студено и при физическо усилие. Това е сигнал, че нещо сериозно се случва и е предвестник на инфаркт.
Най-застрашени са страдащите от хипертонична болест, захарен диабет, както и тези, които все още не знаят, че имат тези заболявания.
Допълнителни рискови фактори при мъжете над 40 години са тютюнопушенето, затлъстяването, повишеният холестерол и фамилната обремененост. При тези пациенти задължително трябва да бъдат проведени допълнителни изследвания.
„Не подценявайте настинката”- апелира д-р Милушева.
Мнозина пациенти се заблуждават в симптомите и ги оприличават на безобидна простуда, а всъщност те са сигнал за наличие на исхемична болест на сърцето.
Кашлянето и хриповете са начин организмът да засили кръвообращението, а ако чувствате и слабост и ви избива студена пот, не мислете че с разтривка и чай ще ви мине.
Оплаквания като болка в областта на стомаха и гадене, стягане в гърдите и зад гръдната кост, умора и задух, изпотяване може за кратко да бъдат повлияни от противогрипни средства като аспирин и парацетамол, което съвсем да заблуди застрашения от сърдечен инцидент болен.
Не се самоуспокоявайте, а потърсете бързо мнението на специалист кардиолог- съветва д-р Милушева.
В Сити Клиник Бургас спешната кардиологична помощ е ежедневна, 24 часа в денонощието.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2021. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD