facebook   twitter

pontika

viapontika

Доктор Мариана Контева: Реналната денервация спасява пациентите с резистентна хипертония
7 Март, 2018

10-15 % от хипертониците знаят какво е да поддържаш кръвно налягане 220/115, да пиеш скъпи лекарства, да правиш непрестанни консултации със специалисти и да си в непрестанен стрес, че ще направиш инфаркт или инсулт.
image
„Хипертонията е сериозно разпространена в страната ни, а при голяма група от пациенти медикаментозната терапия не дава необходимите резултати и контролът на болестта не е добър. Каквито и лекарства да се дават на такива болни, включително в много високи дози и от различни класове, кръвното им налягане остава високо, което повишава сърдечно-съдовия риск”- казва управителят на Аджибадем Сити Клиник Бургас, инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева.

„Тежките усложнения, вследствие високото кръвно - дисекация на аортата, мозъчен инсулт, друг периферен или коронарен съдов инцидент, могат трайно да инвалидизират или убият пациента на момента. Няма друго хронично заболяване като високото кръвно, освен диабета, което да причинява такива тежки последствия,” подчертава тя.

„Затова в нашата болница аз и моят екип от години прилагаме рутинно метода за ренална денервация на пациенти с резистентна хипертония, при който постигаме около 33 мм спадане на горната граница на артериалното налягане и на около 11 - на долната. Това е сериозен резултат от гледна точка на запазването му във времето. Тази процедура дава шанс за пациентите с това заболяване да регулират артериалното си налягане трайно още след първото денонощие.”
От гледна точка на фармако-икономически ефект тази еднократна процедура спестява сериозни средства, които във времето се изразходват за скъпоструващи медикаменти.
От скоро д-р Контева и нейният екип са пионери в прилагането на метода чрез нов денерватор със спирален катетър. Той позволява многоточкова денервация, достъп през ръка и снижава риска от кървене на пункционното място. Избягва се травматизмът при пациентите, те не усещат болка, а методът е много по адаптивен и бърз от останалите.
99,9% от третираните пациенти имат силно стеснени бъбречни артерии, които са пред запушване - казва д-р Контева. „Много от тези пациенти не съзнават, че високото кръвно се дължи не само на симпатикусовата /вегетативна/ нервна система, наследственост, начин на живот, възраст, но и на органично стеснение на самите бъбречни артерии. Или по-просто казано - изследваме сърцето, кръвоносните съдове, а спасяваме бъбреци, защото едно запушване на артерията води до хемодиализа.”
Съветът на специалистите към хоратас резистентна хипертония е, да не подценяват заболяването си, а да действат превантивно, за да може високото им кръвно налягане да бъде регулирано своевременно и избегнати всички тежки последици.

Категория: медицина

Доктор Насратуллах Мобаракшах: Каротидната патология е най-честата причина за инсулт
25 Февруаи, 2018

Каротидната патология включва различни по степен промени на сънната артерия - от задебелени стени и стеноза до пълното и запушване (тромбоза)- казва д-р Насратуллах Мобаракшах, ангиолог и кардиолог в «Аджибадем Сити Клиник Бургас».
image
Най-тежкото проявление на каротидната патология е исхемичният мозъчен инсулт, който често води до смърт или до тежка инвалидизация на болния.

С висок риск за инсулт са преживелите вече някакъв инцидент, провокиран от атеросклероза като инфаркт, както и тези с периферно артериално заболяване. Всички те трябва периодично да бъдат изследвани, като се обръща специално внимание на състоянието на каротидните им /сънните/ артерии- подчертава д-р Мобаракшах.

Застрашени от инсулт са хора с фамилна обремененост/ които имат родител с такава диагноза/, навършилите 50 години, диабетици, пушачи, хипертоници,тези с висок холестерол, с наднормено тегло и други.

Прегледът е много лесен-прави се с Доплер, който показва както началните атеросклеротични промени - оформянето на плаки, които стесняват съдовете, така и тези в напреднал стадий- обяснява лекарят.

Когато стеснението е над 60-70%, има сериозен риск от мозъчен инсулт. Ако то е под 50%, лечението може да е само с медикаменти, които предотвратяват образуването на съсиреци. Трябва да се намалят рисковите фактори като се нормализира кръвното налягане, контролира захарният диабет,понижи се холестеролът и по някакъв начин се редуцира стресът.

Ако процесът на атеросклерозата не може да бъде овладян или се открие тежко стеснение, се прилагат два вида лечение.

При първия,който се нарича каротидно стентиране и се прави рутинно в Аджибадем Сити Клиник Бургас, под рентгенов контрол с микроскопичен катетър, инвазивни кардиолози и ангиолози стигат до опасния участък, който се разширява с прикрепения към катетъра балон,и на мястото се поставя стент. Целта му е да предотврати инсулт или повторно опасно стеснение.

За да се избегне рискът от раздробяване на плаката при поставянето на стента, се използва миниатюрно чадърче, в което се събират опасните частички, след което то се изтегля от кръвоносния съд.
При високорискови пациенти и в спешни случаи по-ефективна е класическата съдова хирургия. При нея артерията се отваря директно и се почиства от плаката и тромба.

Категория: медицина

Д-р Даниела Ватева: При 30% от пациентите инфарктът протича безсимптомно или с неспецифични прояви
20 Февруаи, 2018

Инфарктът обикновено протича с ясно изразена симптоматика – остра, продължителна гръдна болка, която се пренася към лявото рамо и лявата ръка, понякога съпроводена със задух или загуба на съзнание.
Но при една немалка група от хора, която е около 20-30 процента, сърдечно-съдовите заболявания много често протичат без симптоматика, която да ни предупреди за възможния риск преди настъпването на инцидент - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.
image
Това се наблюдава най-вече при диабетиците, защото при много от хората, живеещи със захарна болест изчезва чувството за болка и инфарктът протича безсимптомно – като тиха исхемия или с неспецифични симптоми като гадене, повръщане, спад в артериалното налягане, колабиране.
„Затова пациентите с диабет трябва да бъдат проследявани два пъти годишно с контролни прегледи от кардиолог, за да бъдат диагностицирани навреме тези усложнения. Това важи най-вече за особено рисковите пациенти, а те са хората с повишена кръвна захар, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерола“- подчертава д-р Ватева.
Някои от необичайните симптоми са необяснима умора, задух и/или дискомфорт в гърлото, шията, челюстта или единия от крайниците. Киселините в стомаха също могат да предхождат инфаркта.
„Понякога при стандартен преглед с ЕКГ разбираме случайно, че даден пациент е преживял инфаркт и не е обърнал внимание на симптомите“- допълва д-р Ватева.„Има пациенти, които търсят лекарска помощ седмици или месеци след това, защото изпитват трайна умора и недостиг на въздух.
Размерът на инфаркта и последиците за сърцето могат да бъдат видени чрез електрокардиограма и ехокардиографско изследване.
„Ако усетите промяна в начина, по който се чувствате, незабавно потърсете лекарска помощ“ - съветва кардиологът.
„Не се успокоявайте, че болката ще мине, особено ако симптомите са нови и необясними. Даже и да сте от щастливците, които оцеляват при инфаркт, без да го разпознаят, сърцето остава трайно увредено и в много подобни случаи се налага намесата на сърдечните хирурзи- заключава д-р Ватева.

Категория: медицина

Д-р Ваня Господинова: Храненето е важна част от профилактиката на атеросклерозата
31 Януари, 2018

imageРазговорът с пациентите за начина им на живот и хранене, е толкова важен, колкото и самият преглед, смята кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Ваня Господинова.

Въпреки по-модерните съвременни модели за диетично хранене и здравословен начин на живот, мнозина болни от сърдечно съдови заболявания се придържат към трайно изградените навици и през зимата червеното вино с пържоли и кисело зеле, луканка или резенчета сланина са кулинарна „класика”, която трудно може да бъде изместена от менюто им. Трайна тенденция е голяма част от съдържанието на хладилника ни да са продуктите от свинско месо, а най-сериозният здравен риск, свързан с редовната консумация на свинско, е относително високото му съдържание на наситени мастни киселини.
През студените месеци традиционно се консумират и туршии и кисело зеле, приготвени с голямо количество сол. Все още твърде малко са тези, които замразяват зеленчуците, вместо тяхното консервиране, а това са най-лесните промени, които всяко домакинство може да направи в името на по-здравословното хранене.
Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Господинова. Последните научни проучвания сочат, че нивото на холестерола зависи в голяма степен от приема на наситени мазнини, затова е задължително да ги ограничите до минимум.
Натрупването на холестерол във вид на плаки е същността на процеса атеросклероза. Затова е препоръчително човек да внимава за нивата на холестерол, за да не запушат тези плаки важни кръвоносни съдове.
Задължително да намалява храните, които го съдържат, като пример за това са червеното месо, пълномаслени млечни продукти,, хидрогенирани масла, свинска мас, гъши мазнини, сметана, кокосови и палмови масла .
Учени от Харвард са изследвали и съставили списък с храни, които могат да намалят холестерола. Това са овес, ечемик, пълнозърнести храни, боб, патладжан, ядки, растително масло – рапица и слънчоглед, плодове -главно ябълки, грозде, ягоди и цитруси, соя и соеви храни, мазни риби, особено сьомга, риба тон и сардини, храни с много фибри.
Тъй като наднорменото тегло също може да е признак на високи нива на холестерол и триглицериди, желателно е болните от сърдечно съдови заболявания да имат изграден двигателен режим, защото спортуването засилва метаболизма.
Пушенето също е вредно за нивата на холестерол, а пиенето е лесен прием на калории, които да се преобразуват в триглицериди.
Бъдете загрижени за здравето си и се предпазвайте от сърдечно-съдови заболявания- съветва лекарката. А на тези, на които диагнозата е поставена, мога да препоръчам повече воля пред кулинарните изкушения, за да нямат рискови ситуации и да забавят и дори стопират процеса на атеросклероза.

Категория: медицина

Доктор Вера Семерджиева: Внимателно през грипния сезон, сърцето може да бъде увредено от вирусите!
27 Януари, 2018

Най-тежките усложнения, вследствие на грип, съм виждала преди няколко години, когато работех в приемно отделение и шестваше така наречения „свински“ щам - казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Вера Семерджиева.
image
Той поваляше с тежка дихателна недостатъчност млади хора само за няколко часа. В рамките на едно денонощие те развиваха белодробна инфекция с респираторен дистрес синдром, с тежка дихателна недостатъчност и се налагаше да бъдат лекувани на апаратна вентилация. Тогава всъщност съм виждала и най-високата смъртност, причинена от усложнение на грип.
Направи ми впечатление, че този „свински“ грип засяга и проводната тъкан на сърцето- идваха пациенти, здрави до тогава, които в рамките на часове променяха кардиограмата си и получаваха различни видове блокове, свързани с дихателната недостатъчност.
Искам да обърна внимание на пациентите, че не само грипът, но и различни видове вирусни инфекции могат да засегнат и увредят сърцето.
При едните случаи се наблюдава директно засягане на сърдечния мускул от самия вирус-когато човек развива възпаление на сърцето/ миокардит/ или възпаление на обвивката на сърцето/перикардит/. Тогава пациентите съобщават едни неспецифични оплаквания –освен характерните болки в мускулите, втрисане, температура и обща отпадналост, - те имат сърцебиене, бодежи и болка, понякога много силна, в сърдечната област. Точно тези оплаквания провокират повечето от тях да се обърнат към кардиолог и да им бъде направена кардиограма или дори коронарография, защото болката понякога може да имитира инфаркт.
Макар и рядко тези усложнения след грип или вирусна инфекция може да доведат до едно отпускане на сърдечния мускул и да се стигне до тежка сърдечна недостатъчност и даже до необходимост от сърдечна трансплантация. Като това най-често са млади хора, чиято имунна система реагира бурно или отключва автоимунен процес или токсичен отговор.
В болшинството от случаите при адекватно лечение се стига до пълно оздравяване и възстановяване на сърдечния мускул и организма на човек.
В другите случаи, на третия или четвъртия ден след вирусната инфекция, имуннокомпрометирани хора- това са пациенти с туморни заболявания, на химио или лъчетерапия, с автоимунни заболявания, които приемат редовно кортикостероиди, получават слабост на имунната система и организмът им става силно податлив на бактериални инфекции. Тоест след вируса ги напада бактерия и те правят най-често тежки пневмонии, от които сърцето също може да бъде увредено, този път вторично.
Знае се, че сърцето и белият дроб работят като единна система- когато единият орган е засегнат, това автоматично вреди и на другия.
Същевременно обаче искам да отправя апел, пациентите да не се поддават на масовата психоза, тъй като медиите непрестанно им говорят колко е страшен грипа.
При адекватни и бързи мерки всяко вирусно заболяване е лечимо, но ако нещо от горната симптоматика забележите и при вас, не се колебайте да се обърнете към кардиолог.
Особено внимателни в това грипно време трябва да бъдат сърдечно болните и оперираните от сърце, защото при тях нещата протичат бурно и могат да бъдат фатални.
Затова през този период тази група пациенти е желателно да пази къщата и да не присъства на сбирки с много хора- подчертава д-р Семерджиева.

Категория: медицина

« По-стари публикации 
Lobby Agency © 2010-2018. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD