facebook   twitter

pontika

viapontika

Доктор Михаил Марзянов: Холтер ЕКГ установява нарушенията на сърдечния ритъм
14 Ноември, 2017

Стандартната електрокардиограма обхваща период само от няколко секунди, затова тя не може да осигури необходимата информация за наличието или липсата на нарушения на сърдечния ритъм.
За да проведем по-дълго наблюдение на сърдечния ритъм, когато пациентът има сърцебиене или оплаквания от типа „сърцето ми прескача”, както и необяснимо прилошаване, дори припадък или ако състоянието му е свързано с повишен риск за аритмия, назначаваме изследване с Холтер ЕКГ – казва инвазивният кардиолог от Аджибадем Сити Клиник, Михаил Марзянов.
image
Холтерът е малко преносимо устройство, което прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).
Холтер ЕКГ се носи в рамките на 24 часа и дава пълна картина на електрическата активност на сърцето за този период. Устройството се поставя и се сваля в лекарския кабинет, след което лекарят анализира данните.
Докато го носите, вие вършите обичайните си дейности за деня, не е нужно да лежите или да постъпвате в болнично заведение за провеждане на изследването.
За поставянето му не се изисква някаква специална подготовка, освен да сте с по-широки дрехи, за да не ви пречи. Важно е също да знаете, че не бива да се къпете, тъй като Холтер ЕКГ се уврежда при намокряне.
Електродни лепенки, както и при ЕКГ, се свързват с тънки кабелчета към записващото устройство, което е с размера на цигарена кутия. То се поставя в специална чантичка, която носите на колана си или окачена през врата.
Не бива да заставате близко до метални детектори, магнити, микровълнови фурни, да не ползвате електрически самобръсначки, електрически четки за зъби или електрическо одеяло, за да не смутите записа. Мобилният телефон също трябва да се държи далече от устройството- предупреждава д-р Марзянов.
Холтер ЕКГ обикновено се поставя сутрин, след което може да отидете на работа или да правите обичайните за деня неща.
Желателно е да водите дневник на активностите и на оплакванията, ако се появят такива, докато сте с устройството, за да може след това лекарят да ги сравни с данните от Холтера.
Когато приключи периодът на наблюдение и лекарят разгледа записа и го съпостави с вашите оплаквания, той ще поговори с вас за резултата, който може да покаже, че не се налагат повече изследвания или допълнителна терапия.

Категория: медицина

Доктор Мартина Ралева: Изяснете със специалист причините за ниското кръвно налягане
14 Ноември, 2017

За разлика от хипертонията, ниското кръвно налягане (артериалната хипотония), не е животозастрашаващо и не предизвиква сериозни заболявания. То също така е защита срещу инфаркт или инсулт - казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Сити Клиник Бургас.
image
Въпреки това, хората с ниско кръвно налягане понякога имат оплаквания, които причиняват сериозен дискомфорт като световъртеж, нарушения на концентрацията, постоянна умора, както и забавени реакции.
Световната здравна организация СЗО е определила кръвно налягане под 100/60 mmHg при жените и по-малко от 110/70 mmHg при мъжете като ниско кръвно налягане. Въпреки това при тези стойности могат и да не се се появят оплаквания.
Ако ниското кръвно налягане предизвиква дисконфорт, на първо място трябва да се опитате да подобрите кръвообращението си като водите здравословен начин на живот, намалите оплакванията и предотвратите появата на замайване и даже припадък.
Оплакванията от ниско кръвно налягане се проявяват обикновено първия час след хранене. Затова е по-добре да се приемат малки количества храна няколко пъти през деня. Едно еспресо или нещо сладко помагат на човек да не му прилошее.
За кратък период кофеинът действа върху рецепторите, които участват в контрола на кръвното налягане, но действието му преминава бързо. Чаша чай ще ви държи в кондиция по-дълго, тъй като теинът в чая е свързан с дъбилни вещества. По този начин ефектът му е по-траен.
Водните упражнения, редуването на топли и студени душове повишават кръвното налягане чрез стимулиране на симпатиковата нервна система. Кратък студен душ спомага за преодоляване на умората сутрин.Може да приложите също и сухи масажи, за да подобрите циркулацията на кръвта.
Припадъците често са предшествани от първични признаци като замаяност, сърцебиене или изпотяване. Внимавайте за тези сигнали на тялото си и ако ги усетите, седнете или клекнете преди налягането да падне напълно и да ви причернее, за а не се нараните.
Не стойте на едно и също място прекалено дълго време, а се раздвижвайте или се разхождайте. Положителен ефект се постига, ако направите гимнастика на краката си.
Сутрин, след като се събудите, седнете за около минута в леглото, преди да се изправите. По този начин привиквате кръвообъщението си към новото положение и световъртежите ще станат по-редки.
Трябва да се знае, че пониженото кръвно е симптом на сърдечна недостатъчност и на някои други болести. Затова при всички случаи страдащите от хипотония следва да се консултират с кардиолог или с личния си лекар- подчертава д-р Ралева.

Категория: медицина

Д-р Мариана Контева: Стентове решават проблема при болки в краката
14 Ноември, 2017

image„Силни болки в краката при ходене, които налагат да спреш и да починеш, за да продължиш - с това оплакване много хора обикалят ортопеди, невролози, лични лекари и билкари в търсене на лек, но всъщност тези симптоми са сигнал за консултация с кардиолог”- казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог, управител на Специализираната болница по кардиохирургия и кардиология Аджибадем Сити Клиник Бургас.


Много често подобни оплаквания не биват лекувани адекватно - изписват се лекарства, идва известно подобрение, но проблемът не е решен и се задълбочава с времето. Защото периферната съдова болест е резултат от атеросклеротични изменения в съдовете на крайниците. При това състояние кръвообращението в периферните зони на тялото е нарушено и до тях не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. В дългосрочен план периферната съдова болест крие риск от увреждане на тъканите в засегнатите участъци, а състоянието е прогресивно и не отшумява от само себе си.

Късното или забавено насочване на засегнатите към адекватна диагностика и специализирано лечение води до голям процент на ампутации, при това ампутации, които са могли да бъдат избегнати – подчертава д-р Контева. Истинското съвременно лечение е навременното приложение на ендоваскуларната терапия – балонната ангиопластика и стентиране, след чието приложение болката моментално изчезва.

Пациенти, на които е поставен стент и отпушен периферен съд на краката, споделят, че още на следващия ден след процедурата, се чувстват възродени за живот- без болка при движение.
„Смъртността при пациентите с периферно съдово заболяване е също много голяма. Затова пренебрегването на периферните артериални стенози е напълно неоправдано..
За разлика от широката информираност, която се постигна с общи усилия на лекари и медии по отношение на инвазивните кардиологични процедури при инфаркт, все още хората не са наясно с рисковете от периферната артериална недостатъчност и с възможностите за инвазивно лечение.
Специализираните изследвания – образна диагностика с контраст и доплер, установяват точно къде е проблемът, в каква степен е застъпен и как може да бъде решен: с класическа съдова операция или ендоваскуларно.
Ангиопластиката и стентирането на периферните съдове набират все по-голяма скорост именно заради добрите резултати и бързото възстановяване на болните. Успеваемостта достига и надминава 90 процента.
„Неслучайно ние,кардиолозите, водим целенасочена „война“ срещу тютюнопушенето, то е главен виновник за разпространението на хроничната артериална недостатъчност на крайниците – (периферна съдова болест)- казва д-р Контева. Периферните артерии дори повече от коронарните се увреждат от цигарите. Но срещу този внушителен брой потенциални пациенти има малко центрове, които правят активно и успешно диагностика и периферни ендоваскуларни процедури.Затова е много важно пациентът да бъде насочен към такъв специализиран център.
Бургазлии трябва да знаят, че не е нужно да пътуват при периферна стеноза до София, или да прибягват веднага до операция. В „Аджибадем Сити Клиник Бургас“ тези пациенти биват лекувани по европейски стандарти чрез щадящи инвазивни процедури.

Категория: медицина

Д-р Вера Семерджиева – Каршакова: Претърпелите сърдечна операция не бива да зарязват двигателния си режим в жегите
14 Ноември, 2017

В горещ сезон като този, със средни дневни температури над 35 градуса, оперираните от сърце, особено ако са в по- напреднала възраст, трябва да са много внимателни- казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас доктор Вера Семерджиева-Каршакова.
image
Статистиката показва, че 40 % от тези болни имат придружаващи заболявания като захарен диабет или бъбречна недостатъчност, което допълнително увеличава риска в горещините. Поради неусетна дехидратация и сгъстяване на кръвта, се губят ценни минерали и соли с изпотяването, кръвното пада и дисконфортът при тях е голям.

След сърдечната интервенция пациентите рязко снижават кръвното си налягане- от една страна поради анемичния синдром, вследствие претърпяната кръвозагуба, от друга - в горещото кръвоносните съдове се разширяват и кръвното още повече пада.

Допълнителен проблем при пациенти, претърпели сърдечна операция в рамките на три месеца е, че кръвното налягане пада и при рязко ставане, след като са лежали в леглото. Затова ние ги учим как да се изправят постепенно, за да не загубят съзнание.

Нашите болни знаят, че независимо от тежеста на операцията, която са претърпели, движението е в основата на по-бързото им възстановяване. Ние ги стимулираме всекидневно да увеличават изминатите разстояния до степен- 3-4 километра на ден, за да могат да тренират сърдечния си мускул.

Те наистина са изправени пред дилема- от една страна трябва да вървят, от друга- не бива да са навън в жегата, защото като излязат от вкъщи не се чувстват добре.

Затова моят съвет е да стават рано и да правят разходките в ранните сутрешни часове до 9 часа, когато слънцето не е така силно, а и е най-полезно.

Да вървите на брега на морето между 7 и 9 е много ободряващо и релаксиращо преживяване, а ако не сте от ранобудните, късните часове на нощта, когато температурите са в рамките на нормалното и подухва свеж морски вятър, е другият вариант.

Важното е нашите болни да не зарязват програмата си за движение с аргумента «топло е навън, ще се движа из къщи, защото се страхувам да излизам «- подчертава д-р Семерджиева.

И все пак оперираните от сърце трябва да знаят, че за тях ранните слънчеви лъчи са особено полезни, защото при сърдечните операции се разрязва гръдната кост, а за да зарастне и е нужен поне тримесечен период, по време на който и е е необходим калций и витамин Д.

А откъде да получат витамин Д, който се синтезира точно сутрин, ако стоят вкъщи.
«Затова апелирам към възрастните ни пациенти, да не се лишават от животворните слънчеви лъчи и ако трябва да избират кога да излязат на задължителната си дневна разходка, да заложат все пак на утринната»- апелира с усмивка д-р Семерджиева.

Категория: медицина

Д-р Мариана Контева: Жегите се отразяват най-зле на хората със сърдечни проблеми
14 Ноември, 2017

image„Жегите са особено опасни за сърцето - високите градуси го принуждават да бие по-бързо, защото то има ключова роля в охлаждането на организма - задействат се механизми, с които се компенсират променените условия на външната среда.


Човек се поти повече с цел охлаждане, диша по-дълбоко, ускорява се работата на много органи, сърцето увеличава своето натоварване. Ако сърцето на човек не е достатъчно здраво, може да не издържи или пък да не набави нужната кръв.

Затова жегите се отразяват най-зле на хората със сърдечни проблеми „– казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог, управител на „Аджибадем Сити Клиник Бургас”.

Едни от най-потърпевшите в горещите дни са възрастните хора над 65 години. При тях потенето е по-слабо, а някои медикаменти допълнително усложняват положението им: калциевите блокери, които се пият за високо кръвно например, понижават налягането и пречат на охлаждането на организма. Диуретичните лекарства също са много опасни - човек може да се дехидратира. Така се стига до загуба на течности, а заедно с това и до загуба на ценни йони – натриеви, калиеви, хлорни.

„При неправилна компенсация на тези загуби, се нарушава метаболитният баланс на организма – кръвта се сгъстява и има риск от образуване на тромби в съдовете.

Затова в горещините се увеличава броя на инфарктите и инсултите,” обяснява д-р Контева.

В рисковата група попадат хора, страдащи от различни хронични заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, преживелите инсулт, пациенти със захарен диабет, с хронични белодробни заболявания. Не трябва да се пропускат и децата под 3 години.

При влага във въздуха, както е на морския бряг или при безветрие се затруднява процесът на потене и съответно- охлаждането на тялото ни.Човек може да получи топлинен удар, който е фатален в половината от случаите. В останалите 20-30 процента може да има неврологични усложнения.

Тези проблеми могат да засегнат също млади и привидно здрави хора, когато съществува патология на кръвоносните съдове, нарушения на сърдечния ритъм или при извършване на тежък физически труд. В тези случаи именно горещото време се превръща в провокиращ фактор.

Запомнете, че особено опасна е горещината за хипертониците, посочва д-р Контева. При тях тя провокира драстични промени на артериалното налягане – както понижение, така и повишаване.

Често, противно на очакванията, хипертониците реагират с още по-голямо покачване на стойностите на кръвното. Затова измерването му поне 2 пъти на ден е от особена важност. Внимателни трябва да са и хората с исхемична болест на сърцето. В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне. Премине ли се обаче определен праг, може да настъпи обратното – парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното и другото са еднакво рискови за пациенти с исхемична болест на сърцето. Затова при стенокардни кризи трябва своевременно да се потърси помощ от лекар.

Друга група болни също са с висок риск за здравето в жегите - тези с тежка сърдечна недостатъчност с назначена диуретична терапия. Те лесно получават задух, аритмии и умора. При тях е деликатен въпросът с приема на течности. Препоръчително за такива пациенти е пребиваването в охладени помещения и по-чести консултации с кардиолог- съветва специалистът.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2020. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD