facebook   twitter

pontika

viapontika

Жена e спасена, благодарение на екипната работа и ЕКМО в ”Аджибадем Сити Клиник Бургас”
3 Май, 2018

Едно семейство от Руен никога няма да забрави драматичните събития от миналото лято. Майката, жена 66 години, не се чувства от известно време добре- кръвното и е високо, сърцето и често излиза от ритъм, а обща слабост е обзела тялото и – задъхва се при най-малко усилие и няма сили да излезе дори на двора.

Състоянието и е тревожно и става основателна причина тя да отиде на преглед в специализираната болница по кардиохирургия и кардиология „Аджибадем Сити Клиник”Бургас. Прегледът и направените изследвания установяват неотложна нужда от операция на сърцето.
image
Кардиохирургът доктор Андрей Неутов и неговият екип - д-р Велина Янчева и д-р Ангел Кънчев правят пластики на две клапи на жената – митрална и трикуспидална. Операцията е извършена по всички предписания и протоколи на кардиохирургията, но когато тя приключва и сърцето трябва да заработи само, това не се случва.

Д-р Неутов и екипът му не губят време и включват жената на ЕКМО (eкстракорпорална мембранна оксигенация). Този апарат замества временно функциите на нейното сърце и бял дроб за две седмици.

Само няколко месеца преди това кардиохирургът д-р Неутов и специализантът по кардиохирургия д-р Янчева са били на обучение в Загреб, в един от двата сертифицирани центрове по кардиохирургия в Европа, където наред с други методи в областта на кардиохирургията, са се обучавали да работят с такъв апарат.

„Аджибадем Сити Клиник Бургас" разполага с ЕКМО-апарат, който е единствен по характеристиките си в страната. Едно от неговите предимства е мобилност, което позволява транспортиране на пациента при необходимост. Тази методика се използва по света не само в кардиохирургията. Нейните възможности включват временно заместване на функциите на сърце и/или белия дроб за няколко седмици в остри ситуации, когато е възможно възстановяване на съответния орган.

Техниката е важен дял от успеха на една операция на сърцето, но квалификацията и компетентността на лекарите, както и екипността в работата, са от водещо значение за щастлив изход. Точно такъв е случаят с жената от Руен, която две седмици остава закачена на този апарат, обгрижвана от реаниматори, кардиохирурзи, кардиолози и сестри, докато сърцето бавно поема своя ход.

Четири месеца екипите на болницата ден след ден връщат 66 годишната Хамиде към живота. Към днешна дата тя се чувства отлично, пластиките и на двете клапи са сполучливи, сърцето работи добре, състоянието и се е подобрило чувствително от периода преди хирургичната интервенция, а близките и не могат да намерят думи на благодарност и признателност към екипа на кардиохирургичното отделение, както и към реаниматорите, със завеждащ д-р Николай Увалиев, и към всички лекари, сестри и рехабилитатори в болницата.

„Ние сме обикновени хора, казва дъщерята на оперираната, не можем да повярваме, че имахме този късмет и това щастие да попаднем точно в тази болница, където работят истински професионалисти. Тяхната висока квалификация, компетентност, самоотверженост и денонощна грижа към нашата майка са причината тя днес да е жива и здрава и да се радва на семейството си.”

“Изписването на тази пациентка, както и нейното добро състояние една година след операцията е постижение за нашата клиника. Много се радвам, че започнахме успешно да прилагаме тази методика. Това е пример, когато екипна работа, добра техническа база и обучение на персонала дават добри резултати” – подчертава завеждащият на кардиохирургичното отделение на „Аджибадем Сити Клиник Бургас" д-р Тодор Якимов.

Категория: пресинформация

Жена, спасена от инфаркт, след като отива в Бърза помощ със стомашни оплаквания
28 Декември, 2016

Какво е да получиш инфаркт, навръх Коледа, научава 52 годишна бургазлийка в късните часове на Рождество.
Първоначално жената смята, че има гастритна криза, защото получава киселини, които преминават в неудържими позиви за повръщане и обилно потене.
image
„Случайни киселини след обилна вечеря не би следвало да събудят безпокойство у вас. Но ако започнат да се появяват без видима причина, трябва да им обърнете повече внимание, особено ако не са характерни за вашия стомашно-чревен тракт" - съветва кардиологът от Сити Клиник д-р Михаил Марзянов.

Такъв е случаят с пациентката, която е убедена, че нещо със стомаха и не е наред, въпреки че е хапнала само малко домашна лютеница. Към обилното потене и киселините се появява и силна болка в корема и жената тръгва към Спешна помощ. При прегледа медиците имат съмнение за сърдечна криза, затова пациентката е приведена веднага в специализираната болница по кардиохирургия и кардиология Сити Клиник Бургас.

Дежурният екип, начело с инвазивния кардиолог д-р Михаил Марзянов установява инфаркт и в три часа посред нощ на жената е поставен стент, който отпушва запушената от тромб артерия на сърцето и възстановява кръвотока.

„Въпреки че на пръв поглед стомахът няма нищо общо със сърцето, това не е така. Понякога симптоми като гадене, повръщане, раздразнени черва могат да подсказват за инфаркт- предупреждава лекарят.
Пациентката споделя, че няколко дни преди това е имала сърцебиене, но не е обърнала внимание. Все още не може да повярва, че тръгнала за преглед при гастроентеролог, се озовава в отделението по инвазивна кардиология на Сити Клиник Бургас с инфаркт.
Инфарктът на миокарда почти винаги е предшестван от симптоми, които обаче не винаги разпознаваме, предупреждават кардиолозите. Теорията за "внезапния инфаркт“ отдавна е опровергана от практиката, защото предвестниците на един инфаркт са твърде разнолики.
Кардиолозите знаят, че че силната болка в гърдите, която е считана за типичен белег на инфаркта, далеч не винаги се проявява. Статистиката показва,че половината от жените и 1/3 от мъжете, получаващи инфаркт, нямат болки в гръдната област. Обратно - не всяка болка в гръдната област е непременно белег на наближаващ инфаркт.Затова в последно време лекарите обръщат внимание повече на други симптоми.
Специалистите от Сити Клиник Бургас напомнят, че при всяка съмнителна болка трябва да се обръщате към специалист. Дежурните екипи са на разположение 24 часа в денонощието.

Категория: пресинформация

Сити Клиник Бургас е синоним на добра медицина
25 Ноември, 2016

Сити Клиник Бургас e единствената болница в Югоизточна България, която съчетава кардиология и кардиохирургия. Със своето създаване преди близо 6 години тя запълни един липсващ сегмент в много важна сфера от здравеопазването в региона. Здравното заведение е известно с високата квалификация на лекари и сестри, със съвременна апаратура и техника , с прилагането на най-модерните медицински методи и практики, затова заслужено Сити Клиник Бургас е синоним за медицина на европейско ниво.
image
Лекари и сестри постоянно се квалифицират, обучават и пътуват в чужбина, за да практикуват и учат в известни болници, както и участват в работни срещи и семинари, където биват разглеждани казуси и обсъждани нови методики. Специалистите добиват нови умения за иновативни операции и процедури и ги прилагат на практика. В кардио болницата на Бургас рутинно се прилагат методи за лечение, които са приоритет само на няколко столични болници.
Наличието и развитието на подобна здравна структура вдъхва сигурност на пациентите, които се нуждаят от висококвалифицирана кардиохирургична помощ и бързо възстановяване.
Дава спокойствие на болните да преживеят стреса на една сърдечна операция в своя град, с подкрепата на своето семейство, роднини и приятели.
Спестява неизвестността и безкрайните пътувания из болниците на страната на хора, често в много тежко здравословно състояние, неудобството на роднините да спят по хотели и да се тревожат за близкия си, който е опериран, как ще бъде транспортиран обратно в родния град.
Хората от Бургас и региона знаят, че Сити Клиник Бургас е болницата, в която спасяват живот при инфаркт, дисекация на аортата, аневризъм и други, затова все по-често пациентите сами търсят помощта на специалистите при спешност, без да минават през личен лекар или бърза помощ.

Освен неотложните състояния, все повече пациенти сами поемат инициативата да проверят състоянието на сърцето си и направят профилактичен преглед. От няколко месеца в услуга на гражданите Сити Клиник Бургас откри Медицинският център в ж.к. "Зорница", комплекс "Перла", блок 1, вход 1, партер.
Тук пациентите, могат да бъдат преглеждани с направление от личния лекар, а телефонът за предварителни записвания е 0895 58 49 83.
Работното време на Медицински център Сити Клиник е от 15.30 до 19.30 часа.
Пациентите имат възможност да бъдат консултирани и преглеждани лично от шефа на кардиологично отделение д-р Светослав Гогов и неговия екип .
Доброто име в града и региона на болницата и медицинския център бива защитавано ежедневно. С всеки пациент, изписан от болницата, или минал за преглед, екипът се стреми да затвърждава все повече и повече завоюваното доверие и авторитет.

Категория: пресинформация

"Спаси приятел" на 2 октомври в Морската градина
1 Октомври, 2016

Община Бургас и сдружение с нестопанска цел "Спаси приятел" организират тази неделя 02.10.2016 кампания за осиновяване на кученцата от общинския приют, за да дадат шанс на малките бездомници да получат любов и семейство преди зимата.
image
Мероприятието ще се проведе от 10:00 ч до 15:00 ч. в Морската градина до Пантеона.

Всички кучета от приюта са кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани от бяс, в общо добро здравословно състояние.

Предимствата да си вземе любимец от Приюта са много:

- осиновяването на животни не се заплаща;

- те се привързват силно към осиновителите си и им отдават цялата си любов и вярност;

- кучета са здрави, кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени - това спестява много време, средства и проблеми в грижата ви за домашния любимец;

-кастрираните кучета се освобождават от заплащане на годишна такса за притежание за куче.

Ако си осиновите домашен любимец от приюта , ще извършите едно добро дело и ще дадете личен пример на детето си.

Категория: пресинформация

На 1-ви октомври Кардиолози и фитнес инструктори честват Световния ден на Сърцето с изнесени прегледи в Морската градина на Бургас
29 Септември, 2016

Грижата за собственото здраве и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания е една от важните стратегии, които следват специалистите от специализираната болница по кардиохирургия и кардиология Сити Клиник Бургас. Голяма част от техните усилия е насочена към превенцията на заболяванията и възпитаването на хората да поемат сами инициатива за своето здраве.

По повод Световния ден на сърцето, на 1-ви октомври/събота/ до открития фитнес в Морската градина на Бургас/ до Флората/ от 10.30 до 14.00 ч. ще се проведе поредната информационна кампания на здравното заведение, под мотото „Обичам сърцето си”, за насърчаване на хората да се грижат за здравето си чрез редовни профилактични прегледи, здравословно хранене и активен начин на живот.
Инициативата е съвместно с Fitholic Center - най-новия модерен фитнес център в Бургас. В шатри, разположени на открито, бургазлии и гости на града ще имат възможност да се консултират със специалисти кардиолози и инструктори по здравословно хранене и фитнес, да измерят кръвното си налягане или да се включат в някои от отворените спортни класове.
image
Профилактиката е един от белезите на модерното и развито общество. Когато едно сърдечно заболяване се хване в ранен стадий, прогнозата за пациента е оптимистична, твърдят специалистите.
Промяната на начина на хранене и редукцията на теглото е взможно и волево действие. Първа крачка да намалим риска от сърдечно заболяване е да се храним по здравословен за сърцето начин, за да минимизираме опасността от атеросклероза и нейните последствия- стесняване и запушване на кръвоносни съдове. Ако антисклеротичният процес вече е започнал, може да намалим скоростта, с която той прогресира. С внимателни промени в начина си на живот, можем дори да спрем или да обърнем процеса на стесняване- съветват кардиолози и инструктори по хранене.
Промяната на хранителния и двигателен режим е труден процес, но освен с търпение, трябва да се прилага и грамотно: Затова ви очакваме Морската градина, за да ви помогнем да вземете здравето си в свои ръце!

Категория: пресинформация

« По-стари публикации 
Lobby Agency © 2010-2023. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD