facebook   twitter

pontika

viapontika

Д-р Даниела Ватева: При 30% от пациентите инфарктът протича безсимптомно или с неспецифични прояви
20 Февруаи, 2018

Инфарктът обикновено протича с ясно изразена симптоматика – остра, продължителна гръдна болка, която се пренася към лявото рамо и лявата ръка, понякога съпроводена със задух или загуба на съзнание.
Но при една немалка група от хора, която е около 20-30 процента, сърдечно-съдовите заболявания много често протичат без симптоматика, която да ни предупреди за възможния риск преди настъпването на инцидент - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.
image
Това се наблюдава най-вече при диабетиците, защото при много от хората, живеещи със захарна болест изчезва чувството за болка и инфарктът протича безсимптомно – като тиха исхемия или с неспецифични симптоми като гадене, повръщане, спад в артериалното налягане, колабиране.
„Затова пациентите с диабет трябва да бъдат проследявани два пъти годишно с контролни прегледи от кардиолог, за да бъдат диагностицирани навреме тези усложнения. Това важи най-вече за особено рисковите пациенти, а те са хората с повишена кръвна захар, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерола“- подчертава д-р Ватева.
Някои от необичайните симптоми са необяснима умора, задух и/или дискомфорт в гърлото, шията, челюстта или единия от крайниците. Киселините в стомаха също могат да предхождат инфаркта.
„Понякога при стандартен преглед с ЕКГ разбираме случайно, че даден пациент е преживял инфаркт и не е обърнал внимание на симптомите“- допълва д-р Ватева.„Има пациенти, които търсят лекарска помощ седмици или месеци след това, защото изпитват трайна умора и недостиг на въздух.
Размерът на инфаркта и последиците за сърцето могат да бъдат видени чрез електрокардиограма и ехокардиографско изследване.
„Ако усетите промяна в начина, по който се чувствате, незабавно потърсете лекарска помощ“ - съветва кардиологът.
„Не се успокоявайте, че болката ще мине, особено ако симптомите са нови и необясними. Даже и да сте от щастливците, които оцеляват при инфаркт, без да го разпознаят, сърцето остава трайно увредено и в много подобни случаи се налага намесата на сърдечните хирурзи- заключава д-р Ватева.

Категория: медицина

Д-р Ваня Господинова: Храненето е важна част от профилактиката на атеросклерозата
31 Януари, 2018

imageРазговорът с пациентите за начина им на живот и хранене, е толкова важен, колкото и самият преглед, смята кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Ваня Господинова.

Въпреки по-модерните съвременни модели за диетично хранене и здравословен начин на живот, мнозина болни от сърдечно съдови заболявания се придържат към трайно изградените навици и през зимата червеното вино с пържоли и кисело зеле, луканка или резенчета сланина са кулинарна „класика”, която трудно може да бъде изместена от менюто им. Трайна тенденция е голяма част от съдържанието на хладилника ни да са продуктите от свинско месо, а най-сериозният здравен риск, свързан с редовната консумация на свинско, е относително високото му съдържание на наситени мастни киселини.
През студените месеци традиционно се консумират и туршии и кисело зеле, приготвени с голямо количество сол. Все още твърде малко са тези, които замразяват зеленчуците, вместо тяхното консервиране, а това са най-лесните промени, които всяко домакинство може да направи в името на по-здравословното хранене.
Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Господинова. Последните научни проучвания сочат, че нивото на холестерола зависи в голяма степен от приема на наситени мазнини, затова е задължително да ги ограничите до минимум.
Натрупването на холестерол във вид на плаки е същността на процеса атеросклероза. Затова е препоръчително човек да внимава за нивата на холестерол, за да не запушат тези плаки важни кръвоносни съдове.
Задължително да намалява храните, които го съдържат, като пример за това са червеното месо, пълномаслени млечни продукти,, хидрогенирани масла, свинска мас, гъши мазнини, сметана, кокосови и палмови масла .
Учени от Харвард са изследвали и съставили списък с храни, които могат да намалят холестерола. Това са овес, ечемик, пълнозърнести храни, боб, патладжан, ядки, растително масло – рапица и слънчоглед, плодове -главно ябълки, грозде, ягоди и цитруси, соя и соеви храни, мазни риби, особено сьомга, риба тон и сардини, храни с много фибри.
Тъй като наднорменото тегло също може да е признак на високи нива на холестерол и триглицериди, желателно е болните от сърдечно съдови заболявания да имат изграден двигателен режим, защото спортуването засилва метаболизма.
Пушенето също е вредно за нивата на холестерол, а пиенето е лесен прием на калории, които да се преобразуват в триглицериди.
Бъдете загрижени за здравето си и се предпазвайте от сърдечно-съдови заболявания- съветва лекарката. А на тези, на които диагнозата е поставена, мога да препоръчам повече воля пред кулинарните изкушения, за да нямат рискови ситуации и да забавят и дори стопират процеса на атеросклероза.

Категория: медицина

Доктор Вера Семерджиева: Внимателно през грипния сезон, сърцето може да бъде увредено от вирусите!
27 Януари, 2018

Най-тежките усложнения, вследствие на грип, съм виждала преди няколко години, когато работех в приемно отделение и шестваше така наречения „свински“ щам - казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Вера Семерджиева.
image
Той поваляше с тежка дихателна недостатъчност млади хора само за няколко часа. В рамките на едно денонощие те развиваха белодробна инфекция с респираторен дистрес синдром, с тежка дихателна недостатъчност и се налагаше да бъдат лекувани на апаратна вентилация. Тогава всъщност съм виждала и най-високата смъртност, причинена от усложнение на грип.
Направи ми впечатление, че този „свински“ грип засяга и проводната тъкан на сърцето- идваха пациенти, здрави до тогава, които в рамките на часове променяха кардиограмата си и получаваха различни видове блокове, свързани с дихателната недостатъчност.
Искам да обърна внимание на пациентите, че не само грипът, но и различни видове вирусни инфекции могат да засегнат и увредят сърцето.
При едните случаи се наблюдава директно засягане на сърдечния мускул от самия вирус-когато човек развива възпаление на сърцето/ миокардит/ или възпаление на обвивката на сърцето/перикардит/. Тогава пациентите съобщават едни неспецифични оплаквания –освен характерните болки в мускулите, втрисане, температура и обща отпадналост, - те имат сърцебиене, бодежи и болка, понякога много силна, в сърдечната област. Точно тези оплаквания провокират повечето от тях да се обърнат към кардиолог и да им бъде направена кардиограма или дори коронарография, защото болката понякога може да имитира инфаркт.
Макар и рядко тези усложнения след грип или вирусна инфекция може да доведат до едно отпускане на сърдечния мускул и да се стигне до тежка сърдечна недостатъчност и даже до необходимост от сърдечна трансплантация. Като това най-често са млади хора, чиято имунна система реагира бурно или отключва автоимунен процес или токсичен отговор.
В болшинството от случаите при адекватно лечение се стига до пълно оздравяване и възстановяване на сърдечния мускул и организма на човек.
В другите случаи, на третия или четвъртия ден след вирусната инфекция, имуннокомпрометирани хора- това са пациенти с туморни заболявания, на химио или лъчетерапия, с автоимунни заболявания, които приемат редовно кортикостероиди, получават слабост на имунната система и организмът им става силно податлив на бактериални инфекции. Тоест след вируса ги напада бактерия и те правят най-често тежки пневмонии, от които сърцето също може да бъде увредено, този път вторично.
Знае се, че сърцето и белият дроб работят като единна система- когато единият орган е засегнат, това автоматично вреди и на другия.
Същевременно обаче искам да отправя апел, пациентите да не се поддават на масовата психоза, тъй като медиите непрестанно им говорят колко е страшен грипа.
При адекватни и бързи мерки всяко вирусно заболяване е лечимо, но ако нещо от горната симптоматика забележите и при вас, не се колебайте да се обърнете към кардиолог.
Особено внимателни в това грипно време трябва да бъдат сърдечно болните и оперираните от сърце, защото при тях нещата протичат бурно и могат да бъдат фатални.
Затова през този период тази група пациенти е желателно да пази къщата и да не присъства на сбирки с много хора- подчертава д-р Семерджиева.

Категория: медицина

Доктор Даниела Ватева: Не бъркайте инфаркта с настинка
18 Януари, 2018

В сезона на грипа и вирусните инфекции мнозина пациенти при болка в гърдите, стягане зад гръдната кост, задух, суха кашлица, изпотяване и втрисане посягат веднага към противогрипните средства. Опасното в случая е това, че за кратко болежките могат бъдат повлияни и болният да си мисли, че е настинал. Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ - казва кардиологът от Аджибадеме Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.
image
А вниманието на пациента трябва да се насочи веднага към сърдечен проблем, особено ако гореспоменатата симптоматика се проявява при излизане от топло на студено и при физическо усилие. Това е сигнал, че нещо сериозно се случва и е предвестник на инфаркт. При ниски външни температури се получава спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква повишаването на стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония и исхемична болест на сърцето. Най-застрашени са страдащите от високо кръвно, захарен диабет, както и тези, които все още не знаят, че имат тези заболявания.

В рисковата група са също пациенти около и над 50 години, които са пушачи, имат затлъстяване, повишен холестерол и фамилната обремененост. При такива болни задължително трябва да бъдат проведени допълнителни изследвания, когато съобщават оплакванията си.Не подценявайте настинката - апелира д-р Ватева.

Болните се заблуждават в симптомите и ги оприличават на простуда, а всъщност те са сигнал за наличие на исхемична болест на сърцето.
Кашлянето и хриповете са начин организмът да засили кръвообращението, а ако чувствате слабост и ви избива студена пот, не мислете че с разтривка и чай ще ви мине- съветва тя.

Болката в областта на стомаха и гаденето, стягането в гърдите и зад гръдната кост, умората и задухът, изпотяването могат за кратко да бъдат облекчени от лекарствата в домашната аптечка, което съвсем да заблуди застрашения от сърдечен инцидент болен, затова не се самоуспокоявайте, а потърсете бързо мнението на специалист кардиолог- съветва д-р Ватева.

Категория: медицина

Доктор Мартина Ралева: Зимата не е добър сезон за хората със сърдечно-съдови проблеми
4 Януари, 2018

През зимата повърхностните кръвоносни съдове по тялото ни се свиват и това покачва кръвното ни налягане. Затова пациентите със сърдечно съдови заболявания е наложително да пият по-високи дози лекарства- казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити клиник Бургас.
image
Понякога през този сезон се налага да добавим още медикаменти. Студът повишава и съсирваемостта на кръвта, което също налага промяна в дозите на съответните лекарства.
През лятото отново коригираме терапията и връщаме старите дози. Но тези промени трябва да стават само по лекарско предписание и при съответния периодичен контрол както на кръвното налягане, така и на други параметри- подчертава тя.

Важен съвет, който давам на сърдечно болните пациенти е да избягват престой на открито при ветровито време, защото вятърът усилва усещането за студ и има вероятност човек да се преохлади.

Вятърът може да предизвика криза с болки при исхемично болните, защото причинява рефлекторно спазъм на коронарните (сърдечните) съдове.

Но зимата не е оправдание за отказ от физическата активност, категорична е тя. При рязко падане на температурите обаче е препоръчително да се намалят натоварванията, докато организмът се адаптира.

Сутрешната гимнастика, както и ходенето пеша, когато времето позволява, са начините да не качвате килограми в студената част от годината, а това със сигурност ще облекчи работата на сърцето и сърдечно-съдовата ви система, допълва д-р Ралева.

Сърдечно болните хора трябва всекидневно да имат умерено физическо натоварване, като ориентир трябва да бъдат индивидуалните усещания. Ако например нямате оплаквания, като качвате стълби, не е нужно „за всеки случай” да спирате и да почивате, помнете че това не е болест, която се лекува с лежане.

Физическа дейност, която не причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Обратно- ако създава проблеми, не трябва да проявявате геройство, напук на болката и задуха. Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си повече от неговите възможности.

Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Ралева.

Чаша-две червено вино на ден през зимата биха помогнали за доброто ви настроение и кондиция, при това виното е продукт, богат на антиоксиданти. Но вместо луканка или свински пържоли за мезе, може на нарежете на тънки резенчета 1-2 ябълки или друг плод. Здравословно и вкусно е, ще хареса и на гостите ви.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2023. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD