facebook   twitter

pontika

viapontika

Диабетиците в Бургас могат да разчитат на комплексно и качествено лечение в Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница
15 Ноември, 2017

Обезпечени са консултации по НЗОК с ендокринолози и кардиолози след предварително записване
image
Пациенти в диабет в Бургас могат да разчитат на комплексно и качествено лечение в Аджибадем Сити Клиник в планов и спешен порядък. Целта е максимално рано да бъда обхванати и адекватно лекувани възможните усложнения на диабета, които в преобладаващата си част увреждат сърдечно-съдовата система. Ето защо са обезпечени консултации по НЗОК с водещ ендокринолог след предварително записване на тел: 0895 58 49 83.

Над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от диабет тип 1 и тип 2, като при 25% от пациентите диабетът се открива, когато вече имат усложнения. Това сочат данните на Международната диабетна федерация. „Диабетът е причина за висока смъртност и инвалидизация на хората в активна възраст. Установено и контролирано адекватно, качеството на живот на болните може да бъде съхранено, а тежките усложнения – избегнати“, категорична е д-р Цветанка Мекенян – ендокринолог в медицинския център на Кардиохирургична болница Бургас.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за развитие и влошаване, както на диабета, така и на сърдечно съдовите заболявания. Статистиката сочи, че 60% от хората с диабет са хипертоници. Увреждането на кръвоносните съдове вследствие на повишено артериално налягане причинява сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, като при пациентите с диабет често първите сигнали за увреда протичат или скрито, или с нетипични симптоми.

Наличието на диабет провокира втвърдяване на артериите и натрупване на плаки по стените им. Атеросклерозата е прогресиращо заболяване, което при диабетиците повишава риска от развитие на исхемична болест на сърцето, която трайно го уврежда.

За да бъдат предотвратени най-тежките усложнения от диабета, наличието на нормално кръвно налягане е толкова важно за управлението на болестта, колкото и добрият контрол на кръвната захар. Едновременно им проследяване, контрол и лечение води до много по-добри резултати, отчитат лекарите от специализираната кардиохирургична болница.

Сътрудничеството между ендокринолози и кардиолози при лечението на пациенти с диабет е много важно и дори задължително, за да може всеки пациент да получи необходимата специализирана помощ навреме и в пълен обем. Амбициозната задача на целия екип е да бъде обезпечена качествената вторична профилактика на тези болни.

Това е причината към медицинския център на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас да е разкрит кабинет по ендокринология, в който по здравна каса консултира д-р Цветанка Мекенян. За комплексна оценка и добър контрол на диабета пациентите могат да вземат направления от личния си лекар за прегледи при ендокринолог и кардиолог и планират своето посещение всеки работен ден на тел. 0895584983.

Категория: медицина

Прегледи за преживели инфаркт пациенти в Аджибадем Сити Клиник Бургас
15 Ноември, 2017

Атеросклерозата е системно заболяване и съвременното ендоваскуларно лечение има възможност само да контролира болестта, да спре развитието й, да елиминира симптомите, за да удължи живота на пациента. Несериозно е да се мисли, че с поставянето на един или няколко стента болестта си е отишла - казва д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог, завеждащ отделението по кардиология в Аджибадем Сити Клиник Бургас.
image
Повторният инфаркт, за съжаление не е изолиран случай-предупреждава д-р Гогов. Затова кардиоболницата започва кампания за прегледи за пациенти, преживели инфаркт преди повече от една година.

На телефона на болницата056 893 860 можете да запишете час за функционален преглед, който включва електрокардиограма и стрес тест на промоционалната цена от 30 лева.

След поставянето на стент безплатните контролни прегледи са в рамките на един месец. Но състоянието на пациента трябва да се следи и след това, защото оздравителните мерки се спазват цял живот.

Развитието на атеросклерозата зависи от наследствеността и рисковите фактори. Те са повишено артериално налягане, високо ниво на холестерол и захар в кръвта, наднормено тегло, тютюнопушене.

Коварството на тази болест е, че тя може да се прояви внезапно: дори от една малка атеросклеротична плака може да се образува тромб, който да запуши артериите, подхранващи сърцето или мозъка и да стане причина за инфаркт или инсулт.

Не можем да променим своята генетична предразположеност, но от нас зависи да отслабим действието на другите рискови фактори- подчертава д-р Гогов. Аартериалната хипертония, повишеното ниво на холестерол, затлъстяването, захарният диабет, се поддават на лечение. Всеки може да прояви воля и да се откаже от вредните навици като пушенето и заседналия начин на живот.

Пациентите, преживели инфаркт трябва да знаят, че могат да се възстановят напълно и да водят отново пълноценен живот. За целта обаче е необходима цялостна "пренастройка" на предишното битие, което най-често се оказва причината за животозастрашаващия инцидент.
А профилактичните прегледи и контролирането на кръвно налягане, тегло, холестерол, кръвна захар и физическата активност са определящи за нормалния начин на живот след преживян инфаркт.

Категория: медицина

Диагнозата „тумор на сърцето” изисква операция по спешност
14 Ноември, 2017

„Тумор на сърцето” е стряскащата диагноза, която чува 53 годишната А. Ф. от Бургас при консултация с кардиолог в специализираната кардиохирургична болница Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Учителката по химия отдавна не се чувства добре, вдига високо кръвно, нуждае се от все повече почивка , за да се възстанови след всеки работен ден. Това неразположение тя отдава на напрежението и стреса в професията.
Когато за трети път в рамките на месец идва Бърза помощ, заради поредната хипертонична криза, идва решението за преглед при специалист.
„Кардиологът д-р Ралев ме прегледа и извика кардиохирурзите от болницата за консултация. Обърна се към мен и ми каза, че имам нужда само от едни чехли, а към мъжа ми, който ме придружаваше, да намери четирима кръводарители за операцията ми.”
Причината за тази бързина е откритият тумор на сърцето на пациентката.
„Миксомът е вид първичен доброкачествен тумор на сърцето. При откриването му пациентът трябва да бъде опериран по спешност. Всяко забавяне увеличава риска от емболизиране на различни артерии, което води до фаталните инсулт, инфаркт и други остри нарушения на кръвоснабдяването”- обяснява завеждащият отделението по кардиохирургия в специализираната болница Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Тодор Якимов.
След консултация с кардиохирурзите, пациентката е оперирана личнно от д-р Якимов и неговия екип. Часовете до интервенцията близки и роднини на А.Ф. прекарват в четене на информация за доктора и отзиви на пациенти в Интернет и в сайта на болницата, а прочетеното ги успокоява и вдъхва доверие.
image„Оплакванията, които пациентката А.Ф. има в продължение на две години, както разбрахме в последствие от снетата амнеза, често могат да бъдат объркани с умора и изтощение”- казва д-р Якимов.
„Трябва да се знае, че е изключително трудно да бъде поставeна диагнозата при преглед само със слушалка. Оплакванията често са неспецифични, а електрокардиограмата може да бъде абсолютно нормална”- казва той.
„Общопрактикуващите лекари трябва да са достатъчно внимателни при нетипични оплаквания като обща слабост, задух, отоци, анемия и да насочват пациентите към кардиолог. Ехографското изследване е водещо за диагнозата. Скенер е необходим за уточняване на оперативната тактика на хирурга. Окончателното потвърждение на диагнозата дава хистопатологичното изследване на отстранения тумор. Добрият резултат зависи от приноса на всеки един от тези лекари, както и на колаборацията между тях” - подчертава д-р Якимов.
Пациетката се е възстановила бързо и три месеца след операцията не спира да благодари на лекарите от специализираната болница и лично на кардиохирурга д-р Тодор Якимов и неговия екип за бързата реакция при спасяването на живота и, както и за грижите, вниманието и подкрепата.
„Искам да изкажа задоволството си от факта, че се оперирах в Бургас, заобиколена от близки и приятели, които ми даваха непрестанно морална подкрепа. Да благодаря и на психолога на болницата,който ми вдъхна кураж и вяра в щастливия изход.
Тъй като мнозина ме питаха защо не се оперирах в София, искам да подчертая, че лекарите в Аджибадем Сити Клиник са специалисти, рабоотили години наред в най-добрите български кардиоболници. От 6 години те са в нашия град и аз съм щастлива, че съдбата ме срещна с тях в толкова тежък и важен за мен момент”-казва пациентката.

Категория: медицина

29 септември - Световен ден на сърцето
14 Ноември, 2017

Сърцето - този най-важен орган на човешкото тяло, има своя Световен ден - 29 септември, а девизът „Обичам сърцето си” е запазена марка на единствената болница по кардиохирургия и кардиология в Югоизточна България, Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Грижата за собственото здраве и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания е една от важните стратегии, които следват специалистите от специализираната болница, затова голяма част от техните усилия е насочена към превенцията на заболяванията и възпитаването на хората да поемат сами инициатива за своето здраве.
image
Профилактиката е един от белезите на модерното и развито общество. Когато едно сърдечно заболяване се хване в ранен стадий, прогнозата за пациента е оптимистична. Все повече хора, включително и много млади, биват покосявани от инфаркт или умират, докато потърсят помощ, много от тях се инвалидизират за цял живот, само защото не разпознават симптомите на инфаркта.

Първа крачка да намалите риска от сърдечно заболяване е да знаете и следите „своите числа“- това е слогънът на тазгодишната кампания на Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF) по повод 29 септември- Международния ден на сърцето.
А под числа кардиолозите разбират да сте наясно и да следите да са в норма показателите /числата/ на артериалното налягане, холестерола, кръвната захар и теглото.

„Иска се съвсем малко усилие, особено ако има наследствена обремененост в рода ви, да предотвратите последствията от едно сърдечно съдово заболяване. Спокойствието, избягването на стреса, положителните мисли, движението и спорта, здравословното хранене, са инвестиция във вашето бъдеще. С внимателни промени в начина ви на живот, можете дори да спрете или да обърнете процеса на напредване на атеросклерозата „- съветват кардиолози, диетолози и инструктори по фитнес.

Нездравословното хранене, заседналият начин на живот и затлъстяването, както и тютюнопушенето са сред основните причини за сърдечно-съдовите заболявания. Ако имате такива проблеми, не отлагайте промяната, започнете от днес- съветват специалистите от бургаската специализирана болница.

От две години бургаската кардио болница е част от голямото семейство на медицинския холдинг „ Аджибадем Сити Клиник“. Това разшири хоризонта на екипа като възможности и обмен на специалисти, затвърди убеждението на пациентите, че това е мястото в Бургас, където се прави медицина на световно ниво.

Категория: медицина

Ендокринолог се присъедини към екипа на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас
14 Ноември, 2017

Д-р Цветанка Мекенян ще преглежда по 10 часа всяка седмица
image
В медицинския център на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургична болница Бургас вече ще преглежда специалист по ендокринология. Това е д-р Цветанка Мекенян, която ще консултира пациенти по 10 часа всяка седмица.
Д-р Мекенян е завършила медицина през 2006 г. в МУ- Плевен. Началото на кариерата й е в Спешното отделение на Бургаската болница. Тогава решава, че ще специализира Ендокринология. Защитава специалността си през 2009 г.
„Около половин милион българи страдат от диабет, като недостатъчният и неподходящ контрол на това социално значимо заболяване дори може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайник, дори преждевременна смърт“, алармира д-р Мекенян.
Важно е да се знае, че всеки човек с диабет е с висок или много висок съречно-съдов риск, допълва специалистът. Затова при наличие на показания трябва да се премине към качествена диагностика – консултация с кардиолог и последващи изследвания като коронарография, ангиография или компютърна томография по преценка на специалиста“, споделя тя.
Като препоръка към пациентите, д-р Мекенян подчертава, че добрият контрол на рисковите фактори се постига в партньорството между лекар и пациент. „Медицинита е екипна работа“ - казва д-р Мекенян, защото първоначално пациентите с диабет са контингент на ендокринолозите, но когато настъпят усложненията и болеста напредва, се намесват и кардиолозите.
Тя е уверена, че добрата колоборация между ендокринолози и кардиолози при лечението на пациенти с диабет е много важно и дори задължително. Сътрудничеството между тези специалисти трябва да бъде непрекъснато, за да получи всеки пациент необходимата специализирана помощ навреме и в пълен обем.

Часовете за д-р Мекенян се записват в Аджибадем Сити Клиник Бургас Медицински център на тел.0895 58 49 83, всеки работен ден.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2018. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD