facebook   twitter

pontika

viapontika

Доктор Даниела Ватева: Не бъркайте инфаркта с настинка
18 Януари, 2018

В сезона на грипа и вирусните инфекции мнозина пациенти при болка в гърдите, стягане зад гръдната кост, задух, суха кашлица, изпотяване и втрисане посягат веднага към противогрипните средства. Опасното в случая е това, че за кратко болежките могат бъдат повлияни и болният да си мисли, че е настинал. Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ - казва кардиологът от Аджибадеме Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.
image
А вниманието на пациента трябва да се насочи веднага към сърдечен проблем, особено ако гореспоменатата симптоматика се проявява при излизане от топло на студено и при физическо усилие. Това е сигнал, че нещо сериозно се случва и е предвестник на инфаркт. При ниски външни температури се получава спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква повишаването на стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония и исхемична болест на сърцето. Най-застрашени са страдащите от високо кръвно, захарен диабет, както и тези, които все още не знаят, че имат тези заболявания.

В рисковата група са също пациенти около и над 50 години, които са пушачи, имат затлъстяване, повишен холестерол и фамилната обремененост. При такива болни задължително трябва да бъдат проведени допълнителни изследвания, когато съобщават оплакванията си.Не подценявайте настинката - апелира д-р Ватева.

Болните се заблуждават в симптомите и ги оприличават на простуда, а всъщност те са сигнал за наличие на исхемична болест на сърцето.
Кашлянето и хриповете са начин организмът да засили кръвообращението, а ако чувствате слабост и ви избива студена пот, не мислете че с разтривка и чай ще ви мине- съветва тя.

Болката в областта на стомаха и гаденето, стягането в гърдите и зад гръдната кост, умората и задухът, изпотяването могат за кратко да бъдат облекчени от лекарствата в домашната аптечка, което съвсем да заблуди застрашения от сърдечен инцидент болен, затова не се самоуспокоявайте, а потърсете бързо мнението на специалист кардиолог- съветва д-р Ватева.

Категория: медицина

Доктор Мартина Ралева: Зимата не е добър сезон за хората със сърдечно-съдови проблеми
4 Януари, 2018

През зимата повърхностните кръвоносни съдове по тялото ни се свиват и това покачва кръвното ни налягане. Затова пациентите със сърдечно съдови заболявания е наложително да пият по-високи дози лекарства- казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити клиник Бургас.
image
Понякога през този сезон се налага да добавим още медикаменти. Студът повишава и съсирваемостта на кръвта, което също налага промяна в дозите на съответните лекарства.
През лятото отново коригираме терапията и връщаме старите дози. Но тези промени трябва да стават само по лекарско предписание и при съответния периодичен контрол както на кръвното налягане, така и на други параметри- подчертава тя.

Важен съвет, който давам на сърдечно болните пациенти е да избягват престой на открито при ветровито време, защото вятърът усилва усещането за студ и има вероятност човек да се преохлади.

Вятърът може да предизвика криза с болки при исхемично болните, защото причинява рефлекторно спазъм на коронарните (сърдечните) съдове.

Но зимата не е оправдание за отказ от физическата активност, категорична е тя. При рязко падане на температурите обаче е препоръчително да се намалят натоварванията, докато организмът се адаптира.

Сутрешната гимнастика, както и ходенето пеша, когато времето позволява, са начините да не качвате килограми в студената част от годината, а това със сигурност ще облекчи работата на сърцето и сърдечно-съдовата ви система, допълва д-р Ралева.

Сърдечно болните хора трябва всекидневно да имат умерено физическо натоварване, като ориентир трябва да бъдат индивидуалните усещания. Ако например нямате оплаквания, като качвате стълби, не е нужно „за всеки случай” да спирате и да почивате, помнете че това не е болест, която се лекува с лежане.

Физическа дейност, която не причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Обратно- ако създава проблеми, не трябва да проявявате геройство, напук на болката и задуха. Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си повече от неговите възможности.

Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Ралева.

Чаша-две червено вино на ден през зимата биха помогнали за доброто ви настроение и кондиция, при това виното е продукт, богат на антиоксиданти. Но вместо луканка или свински пържоли за мезе, може на нарежете на тънки резенчета 1-2 ябълки или друг плод. Здравословно и вкусно е, ще хареса и на гостите ви.

Категория: медицина

Аджибадем Сити Клиник Бургас с дежурни екипи за новогодишните празници
30 Декември, 2017

Бургазлии трябва да бъдат спокойни - в кардиохирургичната болница на Бургас Аджибадем Сити Клиник дежурни екипи ще се грижат за здравето им в празничните дни.

Нова година е повод за срещи и веселие, но това не означава да прекалим с яденето и пиенето и да стигнем по спешност до лекар.
image
За да бъде празникът истински и не безпокоим близките си, специалистите от „Аджибадем Сити Клиник Бургас съветват хората с високо кръвно и хронични сърдечни заболявания да бъдат умерени с алкохола и храната.

И все пак, ако почувствате неразположение или болка, имате хипертонична криза или излезете от ритъм, съветът е да да не отлагате посещението в болницата с предтекст, че е празник.

Кардиолозите предупреждават, че инфарктите в празничните дни не са изключение, затова при най-малко съмнение, трябва максимално бързо до се придвижите до най-близката болница с ангиографска лаборатория.
Трябва да се знае, че всяка минута при инфаркт е от изключително значение. Ако пациентът е дошъл до първия час, кардиолозите могат да ограничат засегнатата сърдечна зона до степен, след време да няма следи от него по отношение на работата на сърдечния мускул, на кардиограма, на кондиция и на начин на живот.
И обратното – при пациенти, които идват на третия, петия, шестия ден, инфарктът прави необратими поражения, а много често, ако все пак оживеят, пациентите стигат в последствие до операции и се инвалидизират за цял живот.
Много пациенти отлагат болницата с надеждата, че е нещо леко, че „ще мине”, защото не разпознават болката и решават, че не е нужно да се обърнат към лекар. Тогава наистина могат да се случат необратими неща.
Апелът на специалистите е при всеки симптом – задух, припадък, болка в зъбите, в гърдите, в гърба, дискомфорт, прималяване, необичайно изпотяване, да се придвижите до кардиоклиниката. Даже да е напразна тревогата, добре е човек да се консултира със специалист в болница, където да получи помощ и грижа.


Категория: предстоящо

Д-р Николай Танчев: Пролапсът на митрална клапа трябва да се проследява
19 Декември, 2017

Пролапсът на митрална клапа е вродено дегенеративно клапно страдание, което при мнозинството от болните, особено при тези под 50 години, протича безсимптомно с малко клинични прояви.
Дефектът на клапата се открива обикновено случайно. При засилена физическа дейност или при активни спортисти той се проявява със засилено сърцебиене, но може да се предположи още в кърмаческа възраст, когато лекарят долавя така наречения „шум на сърцето”- казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Николай Танчев.
Сърцето, освен че изтласква кръвта, я движи в една посока, а сърдечните клапи спират връщането на кръвта назад. Когато двете платна на митралната клапа не се затварят плътно, започва в различна степен да се връща кръв към лявото предсърдие. Това нарушение на хемодинамиката на сърцето се нарича пролапс на митралната клапа и спада към класификацията на сърдечните пороци.
Най-често митралният пролапс е вроден и диагнозата се поставя с ехокардиография. Ние лекарите обясняваме пролапса обикновено като козметичен дефект- обяснява д-р Танчев.
Но разбира се има пациенти, които усещат наличието му като умора, гръден дисконфорт, тревога, аритмия и сърцебиене. Възможно е при увеличаване на потока кръв, който се връща обратно, да се стигне до оперативна пластика или замяна на митралната клапа. Този вариант се среща най-често при възрастни мъже с хипертония и висока степен на затлъстяване.
Аномалията се проявява с внезапно учестяване на сърдечния пулс, който може да стигне до 160 удара в минута, както и с кратковременна загуба на съзнание. Сърцебиенето меже да бъде причинено както от ускорението на сърдечната дейност, така и от силен стрес.
Установен веднъж, митралният пролапс трябва да се контролира и проследява с ехокардиография, като редовните прегледи веднъж годишно за оценка значимостта на пролапса и неговата прогноза, са задължителни. Спортуването е под условие, защото може да бъде и много опасно, особено ако в електрокардиограмата има удължен QТ интервал, който също е вроден. Той е най-честатата причина за внезапна смърт при спортисти, при които аутопсията показва наличие на пролапс на митралната клапа.
Трябва да се знае, че фитнесът не е полезен за сърдечния мускул, както и тежките и екстремни натоварвания.
При тази диагноза препоръчителната динамика е половин час бързо ходене, което е изключително полезно за сърцето- подчертава д-р Танчев. И най-важното- живейте без стрес, с положителни мисли и емоции, защото всичко в този живот минава през сърцето, затова нека се стремим да бъдем положителни и щастливи.

Категория: медицина

Д-р Вера Семерджиева-Каршакова: Ехографията е задължителна при кардиологичен преглед
10 Декември, 2017

„Млад човек, който има има повторяема болка в гърдите, която се проявява през определени интервали от време, отива на преглед в частен кабинет на кардиолог. Кардиограмата е абсолютно нормална, пациентът изглежда здрав от физикалния оглед, кръвното му е нормално, но кардиологът, който има много добър ехограф, вижда, че става въпрос за дисекация на аортата. Изпратен в кардиохирургичната болница на Бургас „Аджибадем Сити Клиник” в рамките на три часа той е опериран и животът му е спасен, като до ден днешен човекът си е жив и работоспособен”– разказва кардиологът от отделението по кардиохирургия в болницата д-р Вера Семерджиева-Каршакова.
image
„Ехокардиографията е част от прегледа при един кардиолог и е абсолютно задължителна за всеки един пациент, който има оплаквания, свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Тя е златен стандарт за дисекация на аортата, вродени малформации, сърдечните пороци, белодробния излив.
„Без този метод прегледът е половинчат, ехокардиографското изследване дава най- точна представа за структурата и функциите на сърцето-подчертава д-р Семерджиева-Каршакова.

В начина на мислене на лекаря настана революция, когато ехографите се превърнаха от нещо скъпо и трудно достъпно, за което се чакат часове и се прави от един единствен лекар в определена болница, в нещо, което е достъпно и присъства във всеки кардиологичен кабинет - казва специалистът. Мога да сравня навлизането масово на ехографията като диагностичен метод в лекарската практика с откриването на слушалката от Лаенек преди 200 години.

Ехографията, макар и субективен метод, който зависи от опитността на лекаря, от остротата на зрението, цветоусещането, от неговото мислене, дава един много бърз ориентир. Показва как работи сърцето като орган, дали има някакъв проблем, какво е състоянието на клапите, как върви лечението, когато е започнато.

Може бързо да те насочи дали пациентът има прояви на сърдечна недостатъчност, преди той да е почуствал оплаквания и да е казал, че се задушава. Преди още да е направена коронарографията, кой точно съд е страдащият, защото когато има стеснение или запушване в него, определен участък от сърцето не се храни добре и с ехографа кардиологът вижда как този сегмент от сърдечния мускул работи по-слабо и по-бавно, не се движи или се движи в неправилна посока и останалите участъци на сърцето се опитват да компенсират това. Тоест могат да се доловят много фини разлики.

Същевременно е евтин начин на изследване, няма инвазивност- не се прониква в тялото на пациента, не е болезнен, не вреди, може да се прави многократно. Лесно транспордабилен-има вече апарати, колкото лаптоп, а в Щатите ползват вече приложение за айфон. Тази машина е незаменима в операционната, повечето кардиохирургични операции се правят с нейна подкрепа.
Комплексната оценка за състоянието на един пациент зависи от съвкупността от много изследвания - коронарография/ инвазивните методики/, ехография, електрокардиограма, функционални стрес тестове. Но най-голямата полза от ехографа е в нашето ежедневие, при първата ни среща с пациента- подчертава д-р Семерджиева-Каршакова. Когато нямаш никакви данни, ехографът ти дава бързо възможността да се ориентираш правилно, дали задухът е е от сърдечен, белодробен или психосоматичен произход. Затова смело мога да кажа, че това е нашето ново революционно оръжие.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2018. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD